Populistische partijen in Italië blijven zich verzetten tegen een beroep op het Europese noodfonds ESM in de coronacrisis.

De vrees is dat als Italië gebruik maakt van dit fonds dit gepaard zal gaan met eisen om te bezuinigen en economische hervormingen door te voeren.

Als Italië wel gebruik maakt van het ESM betaalt het land bijna geen rente op coronaleningen. Gaat het land zelf lenen op de kapitaalmarkt, dan kost dat honderden miljoenen euro’s aan rente per jaar.

Aanhoudend verzet tegen het gebruik van het Europese noodfonds ESM, zal Italianen honderden miljoenen euro’s kosten. Dat laat een simpele berekening zien van persbureau Bloomberg.

Geld lenen via het ESM is veel goedkoper dan geld lenen via de financiële markten. Maar veel Italianen zijn bang dat hun land haar economische vrijheid verliest door akkoord te gaan met de voorwaarden van het noodfonds.

Italië kan tot 36 miljard euro lenen van het ESM voor zijn zorguitgaven gerelateerd aan het coronavirus. Het land moet deze leningen terugbetalen over tien jaar.

De rente op de ESM-leningen zal ongeveer 0,1 procent bedragen. Als het Zuid-Europese land vergelijkbare leningen op de financiële markten afsluit, is de rente in de buurt van de 1,8 procent, wat neerkomt op ongeveer 662 miljoen euro per jaar. Daarmee kost het van het ESM afblijven Rome jaarlijks ongeveer 626 miljoen euro.

Coronasteun aan Italië via ESM is niet gebonden aan heel strenge voorwaarden

Italië blijft het ESM associëren met de zware voorwaarden over bezuinigingen en economische hervormingen, die tijdens de Europese kredietcrisis golden.

Om die angst weg te nemen is de Europese Unie bereid een aantal ESM-regels niet toe te passen, zoals het sturen van controlemissies. Volgens de Italiaanse minister van Financiën Roberto Gualtieri worden aan de coronasteun van het ESM vrijwel geen voorwaarden gesteld.

Toch blijven de populistische partijen in Italië zich hevig verzetten. Zij zien lenen van het ESM als Italië verkwanselen aan de EU. Oppositieleider Matteo Salvini zei vorige week dat Italië liever duurdere leningen neemt dan zich bindt aan welke voorwaarden dan ook.

De EU-ministers van Financiën werden het in april eens over een steunpakket van 540 miljard euro om de economische klappen van de coronacrisis in de EU te beperken.

De ministers spraken af dat er voor een bedrag van in totaal 240 miljard euro gebruik gemaakt kan worden van kredietlijnen van het Europese noodfonds ESM.

Een lidstaat die een lening aanvraagt via het ESM, moet dat geld gebruiken voor directe en indirecte kosten in de gezondheidszorg en andere, ook preventieve kosten als gevolg van het coronavirus. Nederland had op die voorwaarde aangedrongen

LEES OOK: Wopke Hoekstra heeft voorlopig gewonnen in dispuut over Europees pakket voor coronacrisis - maar de discussie over eurobonds komt zeker terug